Mini pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy rozczyn , do garnka wlewamy mleko i łyżeczkę cukru. Mleko nie może być za GORĄCE( wtedy drożdże sparzą się ) najlepiej aby bylo letnie wtedy dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy do rozpuszczenia.W drugim garnuszku rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia.
2.Do dużej miski wsypujemy mąkę,cukier, jajka + żołtka , sok z cytryny , rozpuszczone ciepłe masło(nie gorące) i rozczyn. Wszystko zagniatamy , ciasto ma być kleiste. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy ok.1,5h.
3.Następnie wyrośnięte ciasto kłaadziemy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm a kółka mniej więcej o średnicy 7cm. Takie wycięte kółeczka kładziemy na papier , przykrywamy i czekamy ok.25-30 min aby podrosły. Następnie wrzucamy kółeczka na gorący olej lub smalec. Ja smażyłam na smalcu, nie palił się, wystarczył na wszystkie pączki i nie wpijały one tłuszczu. Po wystygnięciu nabijamy pączki marmoladą i polewamy lukrem. Pieczemy aż będą brązowawe.
Komentarze