Marmoladnik z serem i karmelizowaną pomarańczą

  • wyświetlono: 478 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

W tym roku wymyśliłam sobie takie ciasto na Boże Narodzenie. Wyszło pyszne. Niezależnie od tego jak te Święta 2020 będą wyglądały, będą pachniały pomarańczami i korzennymi przyprawami.

ewaeu
  • 1 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

150 g masła
szklanka drobnego cukru
2 jajka
100 g dżemu z czarnej porzeczki
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
szklanka mleka
2 łyżeczki sody
łyżka przyprawy do piernika

1 kg sera z wiaderka
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki z górką mąki ziemniaczanej
300 ml śmietanki 30 %
skórka kandyzowana pomarańczowa 3 łyżki
drobne rodzynki 3 łyżki

ok 130 g herbatników maślanych

150 masła
3 łyżki cukru
3 łyżki soku pomarańczowego lub wody
3 łyżki kakao

2 pomarańcze
50 g masła
4 łyżki cukru
sok pomarańczowy ok 1/4 szklanki

Sposób przygotowania przepisu:

Marmoladnik z serem i karmelizowaną pomarańczą

  • 1. Masło spienić i dodać cukier. Cały czas miksować i dodawać pozostałe składniki - jajka, mąkę pszenną wymieszana z kakao i przyprawą do piernika, dżem z czarnej porzeczki, letnie mleko z rozpuszczoną sodą. Ciasto przelać do formy ( 20x30 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 45-50 min. Do suchego patyczka. Ciasto wystudzić na kratce. Wyrównać ciasto, ściąć górkę, jeśli taka powstała. Ponownie włożyć do formy ( 20x30 cm ).
    Jajka utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo ser z wiaderka, mąkę ziemniaczaną, śmietankę. Powstałą masę zagotować. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i rodzynki. Zagotowaną masę wylać na ciasto w formie. Masa może być gorąca. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników maślanych. Ciasto wystudzić.
    W rondelku rozpuścić masło z cukrem i z dodatkiem soku pomarańczowego i kakao. Podgrzewać, mieszać aż powstanie szklista polewa.
    Polewę wylać na wierzch ciasta, na herbatniki. Pozostawić żeby masa zastygła.
    Na patelni rozpuścić masło z cukrem. Włożyć plastry pomarańczy grubości ok 0,5 cm. Smażyć na wolnym ogniu. W czasie smażenia plastry pomarańczy przekładać od czasu do czasu na drugą stronę. Wyjąć pomarańcze i wlać sok. Gotować aż sos będzie odpowiednio gęsty.
    Ciasto pokroić na porcje i na każdym kawałku położyć plaster pomarańczy. Delikatnie polać syropem.
    Można udekorować jeszcze listkiem mięty.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pomarańczesernikciasto kakaowekakaoboże narodzenieskórka pomarańczowaSKÓRKA KANDYZOWANAsernik gotowanydżem z czarnej porzeczkikarmelizowane pomarańczeser z wiaderkamarmoladnikpomarańcza kandyzowanakandyzowane pomarańczemarmoladnik z serem

Komentarze

Podobne przepisy

image-1f2v9hw

Dodane przez: aga20101

CIASTO DYNIOWE Z POMARAŃCZĄ I MASCARPONE

Ciasto dyniowe stanowi niezaprzeczalną...

Torcik piernikowy z mascarpone i galaretką z mango i pomarańczy

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Torcik piernikowy z mascarpone i galaretką...

Taki właśnie torcik jest dla mnie...

Ciasto marchewkowe.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i...

Ciasto marchewkowe jest pyszne,idealnie...

gotowe

Dodane przez: ziutula

ciasto kefirowe z pomarańczą i nutą piernika

ciasto jest bardzo wilgotne, aromatyczne...

 TORCIK MAKOWY Z KREMEM BUDYNIOWYM, POMARAŃCZAMI I ORZECHAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI

Delikatny makowy biszkopt przełożony...

Świąteczny sernik z figami i pomarańczą

Dodane przez: anik9

Świąteczny sernik z figami i pomarańczą

Szybki i prosty przepis, zawsze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE