Ciasto marmoladnik z budyniem i słonecznikiem w karmelu

  • wyświetlono: 1843 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Jeśli macie w lodówce dżem lub marmoladę, której już nikt nie chce lub po prostu dużo jednego lub drugiego, to ciasto jest dla Was.

capri
  • 60min

Składniki

ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
10 łyżek dowolnego dżemu lub marmolady
2 jaja
1 szklanka cukru
125 gramów miękkiego masła lub margaryny
2 łyżeczki ciemnego kakao
1 szklanka mleka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub parę kropel aromatu
1,5 łyżeczki sody

masa budyniowa:
0,5 szklanki cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (takie po 40 g)
3 łyżki masła
3 szklanki mleka

dodatkowo:
0,5 słoiczka kwaskowatego dżemu (polecam z czarnej porzeczki)

słonecznik w karmelu:
200 gramów ziaren słonecznika
100 gramów masła
4 łyżki płynnego miodu
3/4 szklanki cukru (świetny też będzie brązowy)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto marmoladnik z budyniem i słonecznikiem w karmelu

  • xxx1. Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie wbić jaja, wlać mleko, dodać dżem, zmiksować wszystko na gładką masę. Potem wsypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać aromat, utrzeć ponownie do uzyskania jednolitej konsystencji, ale nie za długo.
    Kwadratową blaszkę o boku około 25 cm wysmarować masłem, posypać kaszą manną lub bułką tartą, wlać ciasto, wyrównać powierzchnię, piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.
    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na dwa dość cienkie blaty.
    Spodni blat smarujemy obficie dżemem.
  • xxx2. W 1 szklance mleka rozprowadzamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i masłem, kiedy zacznie wrzeć wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i gotujemy tradycyjny budyń.

    Jeszcze ciepły wykładamy na dżem, rozprowadzamy do po całej powierzchni.
  • xxxx3. Masę budyniową przykrywamy drugim blatem (odwróciłam do do "góry nogami", by był równiejszy). Lekko dociskamy i wkładamy do lodówki.
    Ziarenka podprażamy (ciągle mieszając), na suchej patelni na lekko brązowy kolor, od razu przekładamy do miseczki.
    W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy miód, mieszamy do połączenia, potem wsypujemy cukier, podgrzewamy około 2 minut, na końcu wsypujemy słonecznik, mieszamy, zagotowujemy i wyłączamy palnik.

    Gorącą mieszankę od razu rozprowadzamy po powierzchni ciasta, wygładzamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Porady

Jeśli mamy trudności z wygładzeniem budyniu, maczajmy łyżkę w szklance z gorącą wodą.
Pozostawienie słonecznika na gorącej patelni "zaowocuje" nam przypaleniem ziarenek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekarmelsłonecznikdżemciasto z budyniemłatwe ciastociasto ze słonecznikiemsłonecznik w karmelu

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: Ola1984

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Jeden z moich smaków dzieciństwa....

image-1b6r27f

Dodane przez: in-humility

CIASTO MARMOLADNIK

Przepis otrzymałam od starszej...

ciasto bez pieczenia

Dodane przez: anka1988

Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami

Uwielbiam te ciasto bez pieczenia...

KRUCHE Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Dodane przez: Potłuczona Literatka

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

To ciasto nie może się nie udać!...

Odwrócone ciasto czekoladowe z migdałami w karmelu

Dodane przez: kasiac

Odwrócone ciasto czekoladowe z migdałami...

Inspiracją była francuska odwrócona...

Szarlotka z jabłkami w karmelu

Dodane przez: danusia19671

Szarlotka z jabłkami w karmelu

Pyszna jesienna szarlotka, upieczona...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE