Ciasto marmoladnik z budyniem i słonecznikiem w karmelu

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Jeśli macie w lodówce dżem lub marmoladę, której już nikt nie chce lub po prostu dużo jednego lub drugiego, to ciasto jest dla Was.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    10 łyżek dowolnego dżemu lub marmolady
    2 jaja
    1 szklanka cukru
    125 gramów miękkiego masła lub margaryny
    2 łyżeczki ciemnego kakao
    1 szklanka mleka
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub parę kropel aromatu
    1,5 łyżeczki sody

    masa budyniowa:
    0,5 szklanki cukru
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (takie po 40 g)
    3 łyżki masła
    3 szklanki mleka

    dodatkowo:
    0,5 słoiczka kwaskowatego dżemu (polecam z czarnej porzeczki)

    słonecznik w karmelu:
    200 gramów ziaren słonecznika
    100 gramów masła
    4 łyżki płynnego miodu
    3/4 szklanki cukru (świetny też będzie brązowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Ciasto marmoladnik z budyniem i słonecznikiem w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie wbić jaja, wlać mleko, dodać dżem, zmiksować wszystko na gładką masę. Potem wsypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać aromat, utrzeć ponownie do uzyskania jednolitej konsystencji, ale nie za długo.
    Kwadratową blaszkę o boku około 25 cm wysmarować masłem, posypać kaszą manną lub bułką tartą, wlać ciasto, wyrównać powierzchnię, piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.
    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na dwa dość cienkie blaty.
    Spodni blat smarujemy obficie dżemem.
  • xxx 2. W 1 szklance mleka rozprowadzamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i masłem, kiedy zacznie wrzeć wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i gotujemy tradycyjny budyń.

    Jeszcze ciepły wykładamy na dżem, rozprowadzamy do po całej powierzchni.
  • xxxx 3. Masę budyniową przykrywamy drugim blatem (odwróciłam do do "góry nogami", by był równiejszy). Lekko dociskamy i wkładamy do lodówki.
    Ziarenka podprażamy (ciągle mieszając), na suchej patelni na lekko brązowy kolor, od razu przekładamy do miseczki.
    W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy miód, mieszamy do połączenia, potem wsypujemy cukier, podgrzewamy około 2 minut, na końcu wsypujemy słonecznik, mieszamy, zagotowujemy i wyłączamy palnik.

    Gorącą mieszankę od razu rozprowadzamy po powierzchni ciasta, wygładzamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Porady

Jeśli mamy trudności z wygładzeniem budyniu, maczajmy łyżkę w szklance z gorącą wodą. Pozostawienie słonecznika na gorącej patelni "zaowocuje" nam przypaleniem ziarenek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować