Marmoladka z kawałkami brzoskwiń z nutką pomarańczy

5 (164 ocen)

  • 2 godz.

Aromatyczna, słodka, owocowa marmoladka. Może być smacznym dodatkiem do: naleśników, pieczywa, ciasta, czy kremu. Nie tylko dla dzieci.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg mocno dojrzałych brzoskwiń
    1 kg brzoskwiń nieco twardszych
    1,5 kg cukru
    sok z 3 pomarańczy
    po 3 goździki suszone- na słoiczek
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Marmolady

Marmoladka z kawałkami brzoskwiń z nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dojrzałe brzoskwinie 1. Wybieramy zdrowe, dojrzałe brzoskwinie.
  • obrane brzoskwinie 2. Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki.
  • pokrojone brzoskwinie 3. Owoce kroimy drobno. Przekładamy do dużego garnka.
  • wlewanie soku z pomarańczy do brzoskwiń 4. Najpierw rozgotowujemy owoce, czyli gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu.
    Wlewamy sok z wyparzonej pomarańczy. Dalej prażymy.
    Zbieramy z wierzchu powstałą- pianę.
  • piana do zebrania 5. Zbieramy z wierzchu powstałą- pianę.
  • wsypywanie cukru do brzoskwiń 6. Wsypujemy cukier. Smażymy do zgęstnienia.
  • przesmażone brzoskwinie 7. Mieszamy drewnianą łyżką. Uważajmy, aby nie przypalić.
    Gdy masa jest zbyt gęsta, możemy dolać troszkę wody.
  • gożdziki w marmoladce 8. Wyparzamy słoiki i nakrętki.
    Od razu wlewamy gorącą marmoladkę.
    Do każdego słoiczka na wierzch wkładamy po 3 goździki suszone.
    Zakręcamy słoiki.
  • słoiki z marmoladką, po pasteryzacji 9. Pasteryzujemy słoiki, ok 8 min. Wyjmujemy z wody.
    Odwracamy do góry dnem i studzimy.
  • marmoladka z brzoskwiń 10. Dokładnie opisujemy każdy słoik, nazwą i datą wykonania.
    Wynosimy w chłodne, ciemne miejsce.
  • marmoladka z kawałkami brzoskwiń 11. Smacznego :)

Porady

Brzoskwinie powinny być dojrzałe i miękkie. Ale i te twardsze, aby powstały kawałki w marmoladce. Jeśli nie chcemy mieć kawałków- możemy przetrzeć przez sito przesmażone owoce. Ilość cukru zależna od gatunku i słodkości owoców. Do przesmażania używamy garnka, który nie przypala, najlepiej ze stali, z grubym dnem. Zamiast soku z pomarańczy możemy wlać - z cytryny. Pamiętajmy, aby marmolada nie była zbyt rzadka. Ilość dodanych goździków zależy od naszego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować