MARMOLADA Z MNISZKA LEKARSKIEGO

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mniszka można zbierać od wiosny do późnej jesieni. Marmolada jest łatwa w przygotowaniu i każdy sobie z nią poradzi. Dodatkowy plus to taki, że mniszek dobrze działa podczas leczenia przeziębienia oraz chrypki czy kaszlu

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g płatków z mniszka lekarskiego
    2 litr wody
    1 kg cukru
    3 cytryny
    1 laski cynamonu
    1 laska wanilii
    1 żelujący fix 3:1
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marmolada z mniszka lekarskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marmolada z mniszka lekarskiego 1. Gotujemy wodę z cukrem do momentu rozpuszczenia się cukru. W woku zalewamy płatki mniszka wodą z cukrem. Dodaję laskę wanilii przeciętą na pół, cynamon, sok z cytryn i zagotowuję. Następnie przez ok 60 minut na małym ogniu gotuję. Jak płatki zmiękną a woda wyparuje ale nie w całości blenduje. Marmolada musi mieć konsystencję miodu. Dodaję żel fix i przelewam do słoików. Odwracam zakrętkami do dołu.

Porady

Nie trzeba blendowac płatków mniszka... wtedy trzeba poczekać aż woda całkowicie wyparuje

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować