Marmolada z jabłek i cukinii

4.51 (182 ocen)

Co roku staram się by moja spiżarka zapełniła się po brzegi. Tak przygotowaną marmoladę można wykorzystać do deserów, ryżu, naleśników czy szarlotki. Domowe przetwory to także ostatnio modny i pożądany prezent:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 2,5 kg jabłek (po obraniu),
    • 1 kg młodej cukinii (po obraniu),
    • 1 kg cukru,
    • 2 cukry waniliowe,
    • 1 łyżeczka cynamonu,
    • Sok z jednej cytryny,
    • Ok. 1/3 szklanki wody,
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Marmolada z jabłek i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obrana cukinia 1. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne,
    Cukinie obieramy ze skórki i jeśli posiada widoczne nasiona usuwamy je.
  • starte składniki 2. Tak przygotowane jabłka oraz cukinie ścieramy na tarce o małych oczkach. Całość przekładamy do garnka w którym będziemy smażyć.
  • dodanie cukru 3. Dodajemy cukier. Sok z cytryny mieszamy z wodą i dodajemy do mieszaniny jabłkowo-cukiniowej. Całość smażymy około 40 minut.
  • dodanie cynamonu i cukru waniliowego 4. Po tym czasie dodajemy cukier waniliowy oraz cynamon. Dalej smażmy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (około 1 godzina).
    Gotową marmoladę przekładamy do słoiczków. Szczelnie zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować