Co roku staram się by moja spiżarka zapełniła się po brzegi. Tak przygotowaną marmoladę można wykorzystać do deserów, ryżu, naleśników czy szarlotki. Domowe przetwory to także ostatnio modny i pożądany prezent:).
Składniki:
Składniki:
• 2,5 kg jabłek (po obraniu),
• 1 kg młodej cukinii (po obraniu),
• 1 kg cukru,
• 2 cukry waniliowe,
• 1 łyżeczka cynamonu,
• Sok z jednej cytryny,
• Ok. 1/3 szklanki wody,
Marmolada z jabłek i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne,
Cukinie obieramy ze skórki i jeśli posiada widoczne nasiona usuwamy je.
2.Tak przygotowane jabłka oraz cukinie ścieramy na tarce o małych oczkach. Całość przekładamy do garnka w którym będziemy smażyć.
3.Dodajemy cukier. Sok z cytryny mieszamy z wodą i dodajemy do mieszaniny jabłkowo-cukiniowej. Całość smażymy około 40 minut.
4.Po tym czasie dodajemy cukier waniliowy oraz cynamon. Dalej smażmy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (około 1 godzina).
Gotową marmoladę przekładamy do słoiczków. Szczelnie zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Komentarze