Marmolada z jabłek

4.99 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zajmuję się domem, gdyż jestem na emeryturze. Mam dwóch dorosłych synów. Uprawiam ogródeki to, co zbiorę, przerabiam na dżemy, soki, marmolady i sałatki.

Składniki:

  • ● 5 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
    ● 3 kg cukru
    ● 1 szkanka octu
Wystaw ocenę:

4.99 (176 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marmolada z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda
    nasienne i kroimy w plastry. Zasypujemy cukrem
    i zalewamy szklanką octu. Całość odstawiamy na 24
    godziny. Po tym czasie smażymy ok. 2 godzin na złoty
    kolor, co chwilę mieszając.
  • 2. Słoiki myjemy gorącą wodą, a następnie po osuszeniu
    wyparzamy w piekarniku
    rozgrzanym do
    temperatury 60 °C.
  • 3. Gorącą marmoladę
    przekładamy do słoików.
    Niezakręcone słoiki
    pozostawiamy do
    następnego dnia. Dopiero
    wtedy je zakręcamy
    i odstawiamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować