Marmolada jeżynowo – marchewkowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej i przełożyć do szerokiego rondla. Dodać jeżyny i rodzynki, wsypać cukier, wlać wodę oraz sok z cytryny. Składniki dusić ok. 20 min, często mieszając. Następnie dołożyć melisę i kardamon, wymieszać i chwilę podgrzewać. Wsypać żelatynę i, mieszając, podgrzewać do momentu jej rozpuszczenia. Gotową marmoladę nałożyć do słoików.
Sposób I – marmoladę nałożyć na gorąco do słoików, słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić w ten sposób do wystudzenia.
Sposób II – wystudzoną marmoladę nałożyć do słoików, słoiki zakręcić i krótko pasteryzować (1 – 2 min).
Komentarze