Marmolada dyniowo-jabłkowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Marmoladę z mieszanki jabłek i dyni możemy wykorzystać do pieczywa, deserów i ciast. Ma złocisty kolor i lekko kwaskowy smak.

  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka (obrane i pozbawione gniazd nasiennych): 1 kilogram
    - dynia (odmiany „Early Butternut” obrana i bez nasion): 0.5 kilograma
    - cytryna: 1 sztuka
    - cukier: 300 gramów
    - woda: 0.25 szklanki

Marmolada dyniowo-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marmolada dyniowo-jabłkowa 1. Oczyszczone jabłka i dynię pokrój w grubą kostkę i przełóż do rondla z grubym dnem.
  • Marmolada dyniowo-jabłkowa 2. Wlej wodę i gotuj pod przykryciem, aż jabłka i dynia zaczną się rozpadać. Następnie odkryj, przestaw na mniejszy ogień i często mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, cukier i podgrzewaj, często mieszając.
  • 3. Jeśli chcesz uzyskać idealnie gładką marmoladę, zmiksuj ją blenderem.
  • Marmolada dyniowo-jabłkowa 4. Gorącą marmoladę przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i nakrywając grubym ręcznikiem kuchennym, odstaw do wystygnięcia. Następnie przenieś słoiki do chłodnej i ciemnej piwnicy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy