Marmolada cebulowa

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ten niezwykły przetwór jest wyjątkowo apetyczny i o dziwo nie ma smaku cebuli.Do marmolady możemy dodać suszoną miętę.Podajemy do dziczyzny ,jagnięciny.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - cebula pokrojona w półplasterki: 1.25 kilograma
    - cukier do przetworów lub granulowany: 1 kilogram
    - ocet biały: 500 mililitrów
    - sól: 3 łyżki
    - kminek: 2 łyżeczki
    - goździki: 1.5 łyżeczki

Marmolada cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marmolada cebulowa 1. Cebule posypać solą,wymieszać odstawić na 1 godz.Opłukać osuszyć.Do garnka wsypać cukier,dodać ocet ,zawinięte w gazę goździki.Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 min.włożyć cebulę,kminek.Zagotować.Odszumować.Zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok 2 1/2 godz,lub do czasu gdy syrop zgęstnieje,a cebula będzie szklista.Przełożyć marmoladę do słoików.Zyskuje na smaku przy dłuższym przechowywaniu.Możemy ją przechowywać 2 lat.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy