1.CIASTO:
Margarynę, cukier i miód postawić na ogniu w wysokim garnku, mieszać, aż składniki się połączą. Sodę zalać octem i zaraz po spienieniu wlać do garnka z powstałym płynem. Zagotować. Wbić jajka i szybko wymieszać, żeby się nie ścięły. Mąkę przesiać na stolnicę i powoli wlewać do niej przygotowany płyn, wyrabiać ciasto. Ciasto podzielić na 7 części i każdą rozwałkować bardzo cienko. Wyłożyć do formy (22x34). Każde ciasto piec ok. 5 min w 190*. Po upieczeniu kłaść jedno na drugie i przykładać mokrą ściereczką.
2.MASA:
Połowę mleka zagotować, a w pozostałym rozrobić mąki z cukrem i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć na puch. Dodać kajmak (odłożyć ok. 4 łyżki), a następnie budyń. Utrzeć wszystko na puszystą masę.
3.Jedno ciasto pokruszyć na małe kawałki.
4.Wódkę połączyć z wodą i posmarować pozostałe ciasta. Każde ciasto przełożyć warstwą kremu, wierzch ostatniego posmarować odłożonym kajmakiem i posypać okruszkami.
Komentarze