Marlenka

4.99 (192 ocen)

Pyszne miodowe ciasto, przełożone kajmakową masą, z pozoru może wydawać się baaardzo słodkie, ale w rzeczywistości jest idealne :)

Składniki:

  • CIASTO:
    1 kg mąki
    kostka margaryny
    4 jajka
    6 łyżek miodu
    10 dag cukru
    1,5 łyżki sody
    2 łyżki octu

    MASA:
    1litr mleka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru
    puszka kajmaku
    kostka margaryny

    DODATKOWO:
    10 ml wódki
    10 ml wody
Wystaw ocenę:

4.99 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak

Marlenka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Margarynę, cukier i miód postawić na ogniu w wysokim garnku, mieszać, aż składniki się połączą. Sodę zalać octem i zaraz po spienieniu wlać do garnka z powstałym płynem. Zagotować. Wbić jajka i szybko wymieszać, żeby się nie ścięły. Mąkę przesiać na stolnicę i powoli wlewać do niej przygotowany płyn, wyrabiać ciasto. Ciasto podzielić na 7 części i każdą rozwałkować bardzo cienko. Wyłożyć do formy (22x34). Każde ciasto piec ok. 5 min w 190*. Po upieczeniu kłaść jedno na drugie i przykładać mokrą ściereczką.
  • 2. MASA:
    Połowę mleka zagotować, a w pozostałym rozrobić mąki z cukrem i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć na puch. Dodać kajmak (odłożyć ok. 4 łyżki), a następnie budyń. Utrzeć wszystko na puszystą masę.
  • 3. Jedno ciasto pokruszyć na małe kawałki.
  • 4. Wódkę połączyć z wodą i posmarować pozostałe ciasta. Każde ciasto przełożyć warstwą kremu, wierzch ostatniego posmarować odłożonym kajmakiem i posypać okruszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować