Marlenka

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz.

Mój mąż zabierał mnie na to ciasto do pobliskiej kawiarni, kiedy byliśmy na studiach. Ostatnio upiekł je specjalnie dla mnie. Jedzone razem z naszą córeczką było jeszcze smaczniejsze niż kilka lat temu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    600 g mąki
    120 g masła
    250 g cukru pudru
    3 łyżki miodu
    1 łyżka sody
    1 łyżka octu
    2 jajka
    1 puszka masy krówkowej
    1 kostka (250 g) masła w temperaturze pokojowej
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    pół litra mleka
    2 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    pół tabliczki mlecznej czekolady
    garść orzechów włoskich
    mąka do wałkowania
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marlenka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem:
    Budyń zagotować z mlekiem i cukrem według przepisu na opakowaniu.
    Ostudzić.
    Masło wymieszać z masą krówkową.
    Dodawać do masy po jednej łyżce budyń cały czas miksując.
  • 2. Ciasto - krok 1:
    W dużym garnku wymieszać na małym ogniu masło, cukier i miód.
    Grzać aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka żółta masa.
  • 3. Ciasto - krok 2
    W małej miseczce wymieszać sodę i ocet. Mieszanka zacznie się pienić i trzeba ją szybko dodać do garnka z ciastem.
    Masę grzać dalej intensywnie mieszając. Po chwili cukier zacznie karmelizować i masa zmieni kolor na rudy. Wtedy należy wyłączyć ogień.
  • 4. Ciasto - krok 3
    Ciasto mieszać przez 5 minut, żeby odrobinę ostygło.
    Następnie cały czas mieszając (najlepiej ubijaczką) dodać po jednym jajka. Masa zmieni kolor na jeszcze ciemniejszy.
  • 5. Ciasto - krok 4
    Do masy dodać mąkę. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto.
    Podzielić ciasto na 6 części i każdą rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość dużej blachy.
    Każdy placek piec około 8 minut w 180 stopniach.
    Placki ostudzić i przyciąć na równo (ścinków nie wyrzucać - posłużą do posypania wierzchu).
  • 6. Ciasto - krok 5
    Ostudzone placki przekładać kremem.
    Wierzch również posmarować masą i posypać mieszanką pokruszonych ścinków ciasta, zmielonych orzechów włoskich i startej drobno czekolady.
    Odstawić ciasto do lodówki.

Porady

Ciasto trzeba mieszać i wałkować szybko. Kiedy ostygnie robi się twarde i ciężko się wałkuje. Ciasto najlepiej smakuje trzeciego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować