1.Czekoladę rozpuszczam na parze.Połowę żelatyny zalewam wodą by była przykryta, odstawiam na kilka minut, aby spęczniałą, następnie rozpuszczam we wrzątku otrzymując pół szklanki rozpuszczonej żelatyny. Żółtka ubijam z cukrem w kąpieli wodnej dodaję rozpuszczone i przestudzone: czekoladę i żelatynę. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy czekoladowej i mieszam za pomocą drewnianej łyżki, aż piana połączy się z masą. Osobno ubijam kremówkę i przygotowuję resztę żelatyny w ten sam sposób jak poprzednio.Tężejącą, dodaję do kremówki. Na spód tortownicy wylewam połowę masy czekoladowej i odstawiam na kilka minut by stężała, na to wykładam kremówkę. Ponownie wstawiam do lodówki. Na wierzch wykładam wiśnie i zalewam pozostałą masą czekoladową. Całość chłodzę 2-3 godziny.
Komentarze