Margherita na żytnim cieście

0 (0 ocen)

Klasyka włoskiej kuchni w mojej wersji, bo na zdrowszym, żytnim spodzie. Przygotujcie ją u siebie, a w mig przeniesiecie się do słonecznej Italii.

Składniki:

  • Na 2 pizze o średnicy 22-24 cm każda:
    - 50 g mąki pszennej (+ do podsypania),
    - 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
    - 3 dag świeżych drożdży,
    - ok. 1/2 szklanki letniej wody,
    - ok. 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej,
    - łyżeczka cukru,
    - tłuszcz i mąka do form.
    Ponadto:
    - 5 dużych łyżek dobrego (domowego) sosu pomidorowego,
    - ząbek czosnku,
    - 2-3 duże, mięsiste pomidory,
    - 150 g mozzarelli,
    - łyżeczka suszonego oregano,
    - sól, pieprz,
    - kilka gałązek świeżej bazylii.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Margherita na żytnim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, łyżka mąki pszennej i łyżką mąki żytniej. Dodajemy ok. 1/2 szklanki letniej wody, rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięta, w ciepłe miejsce.
  • 2. Do miski przesiewamy mąką pszenną i żytnią, dodajemy sól, wlewamy wyrośnięte drożdże i oliwę z oliwek. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk, dodajemy 1-2 łyżki mąki pszennej, jeżeli jest za twarde - co może zdarzyć się w przypadku mąki żytniej dolewamy trochę letniej (nie gorącej!) wody).
  • 3. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
  • 4. Sos pomidorowy lekko podgrzewamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, doprawiamy go suszonym oregano, studzimy.
    Z pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy je na plasterki.
    Mozzarellę porywamy palcami na kawałki.
  • 5. 2 okrągłe formy o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
    Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich dość cienko rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, nadając jej kształt o średnicy zbliżonej do formy.
    Ciasto lekko nakłuwamy. Na każdym placku rozsmarowujemy sos pomidorowy, układamy plastry pomidorów, posypujemy czarnym pieprzem i solą morską, przykrywamy plastrami mozzarelli.
  • 6. Formy z pizzami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C z termoobiegiem i pieczemy przez 20 minut aż ser apetycznie się rozpuści, a spód się upiecze.
  • 7. Listki bazylii odrywamy od łodyżek, myjemy, delikatnie osuszamy. Tuż przed podaniem posypujemy nimi wierzch pizzy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować