Marchwiowe muffiny z zapiekanym musem drobiowo-serowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ta potrawa była przygotowywana na potrzeby konkursu a jej smak bardzo pozytywnie mnie zadziwił. Będę wracała do tego przepisu bardzo często :)

Składniki:

  • Składniki na 5 szt. (jeśli chcemy więcej muffinek, to podwajamy ilość wszystkich składników)

    składniki podstawowe:
    2 marchewki
    pół kostki sera typu feta
    mięso z ugotowanego udka kurczaka (u mnie z rosołu)

    składnik dodatkowy:
    1 jajko

    Składniki robocze:
    1 czubata łyżka mąki
    pół łyżeczki papryki w proszku
    ulubione zioła do dekoracji u mnie rzeżucha
    pieprz, sól

Marchwiowe muffiny z zapiekanym musem drobiowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marchwiowe muffiny 1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do marchwi dodajemy, odrobinę sera feta (ok. 1 łyżki) 1 żółtko oraz mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie mieszamy.
  • marchwiowe muffiny 2. Gotową masą wykładamy foremki do muffinek, tak by było jeszcze miejsce na późniejszy mus. Zapiekamy marchwiowe muffinki w 190 stopniach około 15 minut.
  • muffiny marchwiowe 3. Następnie przygotowujemy mus: obieramy mięso od kości. Do mięsa dodajemy pozostały ser feta, białko od jajka, paprykę w proszku oraz pieprz. Całość dokładnie blendujemy.
  • wytrawne muffiny 4. Gotowy mus przelewamy do podpieczonych muffinek z marchewki. Całość pieczemy w 190 stopniach C kolejne 15 minut. Babeczki dekorujemy ulubionymi ziołami u mnie rzeżucha.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2013

Komentarze

Podobne przepisy