Marchewkowy mus w liściach pora

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

I tak też można "wykorzystać" por...

  • 60 min

Składniki:

  • 600 g marchwi
    250 ml śmietany 18 %
    6 porów
    sól
    pieprz
    8 plastrów łososia wędzonego
    masło

Marchewkowy mus w liściach pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewkowy mus w liściach pora 1. Marchew obrałem, pokroiłem na kawałki, ugotowałem do miękkości w niewielkiej ilości posolonej wody. Następnie marchew osączyłem, po studzeniu zmiksowałem i starannie wymieszałem z 8 łyżkami wody.
    Wkładkę do gotowania na parze posmarowałem masłem. Pory oczyściłem, 2 sztuki przekroiłem wzdłuż i rozdzieliłem na pojedyncze liście, które blanszowałem przez minutę w posolonej wrzącej wodzie, opłukałem zimną wodą, dobrze osączyłem i ułożyłem jeden obok drugiego na kawałku przezroczystej folii spożywczej.
    Pozostałe pory pokroiłem drobniutko w kostkę i rozsypałem na rozłożonych liściach. Posoliłem, popieprzyłem, przykryłem plastrami łososia. Na rybie rozłożyłem mus z marchewki. Za pomocą folii zwinąłem liście porów w roladki i umieściłem je we wkładce
    do gotowania na parze. Wstawiłem wkładkę z roladami do garnka z wrzącą wodą, garnek szczelnie przykryłem, roladki gotowałem na parze 10 minut. Pokroiłem na plastry i podałem razem z sosem paprykowym.

Komentarze

Podobne przepisy