Marchewkowy mus w liściach pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obrałem, pokroiłem na kawałki, ugotowałem do miękkości w niewielkiej ilości posolonej wody. Następnie marchew osączyłem, po studzeniu zmiksowałem i starannie wymieszałem z 8 łyżkami wody.
Wkładkę do gotowania na parze posmarowałem masłem. Pory oczyściłem, 2 sztuki przekroiłem wzdłuż i rozdzieliłem na pojedyncze liście, które blanszowałem przez minutę w posolonej wrzącej wodzie, opłukałem zimną wodą, dobrze osączyłem i ułożyłem jeden obok drugiego na kawałku przezroczystej folii spożywczej.
Pozostałe pory pokroiłem drobniutko w kostkę i rozsypałem na rozłożonych liściach. Posoliłem, popieprzyłem, przykryłem plastrami łososia. Na rybie rozłożyłem mus z marchewki. Za pomocą folii zwinąłem liście porów w roladki i umieściłem je we wkładce
do gotowania na parze. Wstawiłem wkładkę z roladami do garnka z wrzącą wodą, garnek szczelnie przykryłem, roladki gotowałem na parze 10 minut. Pokroiłem na plastry i podałem razem z sosem paprykowym.
Komentarze