Marchewkowy mazurek

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Mazurek to słodkie, kruche ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych.
Dziś polecam połączenie kruchego ciasta francuskiego, aromatycznej marchewki i słodkiego czekoladowo- śmietankowego kremu. Zapewniam, że ciasto z wykorzystaniem warzywa może być pycha. Kto nie wierzy, polecam ten przepis:).

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    • 500 gram marchewki (waga po obraniu),
    • 140 ml śmietanki 30%
    Składnik dodatkowy:
    • 280 gram białej czekolady
    Składniki robocze:
    • Jajko do smarowania ciasta,
    • ¾ szklanki cukru do przygotowania dżemu,
    • Sok z połowy cytryny,
    Dekoracja:
    • 0,5 marchewki,
    • Płatki migdałowe,
    • 0,5 łyżki masła,
    • 1 łyżeczka cukru



    PRZEPIS WŁAŚCIWY

    Spód:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    • Jajko do smarowania

    Marchewkowy dżem:
    • 500 gram marchewki (waga po obraniu),
    • ¾ szklanki cukru,
    • Sok z połowy cytryny

    Krem czekoladowo- śmietankowy:
    • 280 gram białej czekolady,
    • 140 ml śmietanki 30%

    Dekoracja:
    • 0,5 marchewki,
    • Płatki migdałowe,
    • 0,5 łyżki masła,
    • 1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Dżemy

Marchewkowy mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wycinanie 1. SPÓD: Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy z niego kształt jajka. Ja wycięłam je od tortownicy o takim kształcie.
  • przed pieczeniem 2. . Wycięte „jajko” przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy jajkiem. Z resztek ciasta wycinamy pasek o grubości około 8 mm. Paskiem wykonujemy ramkę ciastu. Ramkę także smarujemy jajkiem. Środek ciasta nakłuwamy widelcem.
    Tak uformowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 190°C. Po upieczeniu studzimy.
  • gotowanie marchwi 3. DŻEM: Obraną marchew kroimy w plasterki. Pokrojoną gotujemy w wodzie do miękkości.
  • miksowanie marchwi 4. Ugotowaną odcedzamy i miksujemy.
  • smażenie 5. Do zmiksowanej dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Dżem smażymy około 50 minut do uzyskania gęstej konsystencji.
  • wyłożenie dżemy na ciasto 6. Gotowym, przestudzonym wypełniamy środek upieczonego ciasta francuskiego. Mazurka odkładamy do lodówki i przystępujemy do wykonania kremu.
  • pokrojona czekolada 7. KREM: Śmietankę podgrzewamy. Między czasie czekoladę drobno siekamy.
  • wylanie kremu na mazurka 8. Pokrojoną dodajemy do ciepłej, ale nie gotującej śmietanki. Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy do uzyskania jednolitej, płynnej masy śmietanowo- czekoladowej.
    Gotowy krem wylewamy na marchewkową warstwę. Mazurka schładzamy, by krem zastygł.
  • karmelizowanie  marchwi 9. DEKORACJA: Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Tak przygotowaną gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem. Do rozpuszczonych składników dodajemy ugotowaną marchew i krótko ją karmelizujemy (przysmażamy).
    Gotowego mazurka dekorujemy kwiatkami wykonanymi z płatków migdałowych i z karmelizowanej marchewki. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Marchewka Mąka Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować