Marchewkowy mazurek

  • wyświetlono: 663 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Mazurek to słodkie, kruche ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych. Dziś polecam połączenie kruchego ciasta francuskiego, aromatycznej marchewki i słodkiego czekoladowo- śmietankowego kremu. Zapewniam, że ciasto z wykorzystaniem warzywa może być pycha. Kto nie wierzy, polecam ten przepis:).

Jaga85
  • 16 porcje
  • 200min
  • Trudny

Składniki

Składniki podstawowe:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• 500 gram marchewki (waga po obraniu),
• 140 ml śmietanki 30%
Składnik dodatkowy:
• 280 gram białej czekolady
Składniki robocze:
• Jajko do smarowania ciasta,
• ¾ szklanki cukru do przygotowania dżemu,
• Sok z połowy cytryny,
Dekoracja:
• 0,5 marchewki,
• Płatki migdałowe,
• 0,5 łyżki masła,
• 1 łyżeczka cukru



PRZEPIS WŁAŚCIWY

Spód:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• Jajko do smarowania

Marchewkowy dżem:
• 500 gram marchewki (waga po obraniu),
• ¾ szklanki cukru,
• Sok z połowy cytryny

Krem czekoladowo- śmietankowy:
• 280 gram białej czekolady,
• 140 ml śmietanki 30%

Dekoracja:
• 0,5 marchewki,
• Płatki migdałowe,
• 0,5 łyżki masła,
• 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Marchewkowy mazurek

  • wycinanie1. SPÓD: Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy z niego kształt jajka. Ja wycięłam je od tortownicy o takim kształcie.
  • przed pieczeniem2. . Wycięte „jajko” przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy jajkiem. Z resztek ciasta wycinamy pasek o grubości około 8 mm. Paskiem wykonujemy ramkę ciastu. Ramkę także smarujemy jajkiem. Środek ciasta nakłuwamy widelcem.
    Tak uformowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 190°C. Po upieczeniu studzimy.
  • gotowanie marchwi3. DŻEM: Obraną marchew kroimy w plasterki. Pokrojoną gotujemy w wodzie do miękkości.
  • miksowanie marchwi4. Ugotowaną odcedzamy i miksujemy.
  • smażenie5. Do zmiksowanej dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Dżem smażymy około 50 minut do uzyskania gęstej konsystencji.
  • wyłożenie dżemy na ciasto6. Gotowym, przestudzonym wypełniamy środek upieczonego ciasta francuskiego. Mazurka odkładamy do lodówki i przystępujemy do wykonania kremu.
  • pokrojona czekolada7. KREM: Śmietankę podgrzewamy. Między czasie czekoladę drobno siekamy.
  • wylanie kremu na mazurka8. Pokrojoną dodajemy do ciepłej, ale nie gotującej śmietanki. Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy do uzyskania jednolitej, płynnej masy śmietanowo- czekoladowej.
    Gotowy krem wylewamy na marchewkową warstwę. Mazurka schładzamy, by krem zastygł.
  • karmelizowanie  marchwi9. DEKORACJA: Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Tak przygotowaną gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem. Do rozpuszczonych składników dodajemy ugotowaną marchew i krótko ją karmelizujemy (przysmażamy).
    Gotowego mazurka dekorujemy kwiatkami wykonanymi z płatków migdałowych i z karmelizowanej marchewki. Gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

marchewkaWielkanocbiała czekoladasmietankamazurekDżem marchewkowykreatywne_gotowanie15

Komentarze

Podobne przepisy

Mazurek

Dodane przez: zuzanna31

Mazurek śmietankowy

Mazurek z pomadą śmietankowo-czekoladową

Mazurek kajmakowy

Dodane przez: Ola1984

Mazurek kajmakowy

Nie ma świąt bez mazurka. Mój jest...

Mazurek bakaliowy

Dodane przez: Megg

Mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy idealny na świąteczny...

Mazurek wielkanocny

Dodane przez: Krystyna32

Mazurek wielkanocny

Prosty do przygotowania i pyszny...

mazurek

Dodane przez: klementynka

mazurek ajerkoniakowy

Prosty, bo taki z założeniu ma...

mazurek bakaliowy

Dodane przez: Iwona2014

mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy to stałe ciasto,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE