Pewno każdy z Was ma sprawdzony sposób na pieczonego kurczaka. Jest to bowiem sposób na pyszny obiad. Dziś polecam jego marchwiową odsłonę. Złocista skórka, aromatyczne mięso i warzywny dodatek sprawia, że kurczak smakuje rewelacyjnie.
Marchewkowy kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka luzujemy, czyli usuwamy z niego korpus. Tak przygotowanego dokładnie nacieramy olejem wymieszanym z przyprawą do kurczaka. Po natarciu zostawiamy go na boku, a między czasie przygotowujemy nadzienie.
2.NADZIENIE:
Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
Mięso mielone umieszczamy w misce. Doprawiamy go do smaku solą, papryką, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość mieszamy dodając jajko, kostki marchwi , zrumienioną cebulę oraz natkę pietruszki.
3.Przygotowanym farszem mięsno - warzywnym napełniamy środek kurczaka. No napełnieniu kurczaka dokładnie zszywamy dratwą. Dodatkowo jego nogi związujemy.
4.Tak przygotowanego skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Kurczaka umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy go około 100 minut w 190°C.
Komentarze