MARCHEWKOWY Babo - Wieniec

  • wyświetlono: 208 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

To pyszne i puszyste ciasto marchewkowe przełożone masą budyniową na bazie soku marchwiowego, polane kakaową polewą i udekorowany kolorową posypką. Zaskakuje swym wyglądem jak i przepysznym smakiem.

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 12 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

forma tortowa z kominem 28 cm
tłuszcz do posmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy

ciasto:

4 duże jajka
ok. 1 szklanki cukru kryształu
ok. 1 szklanki oleju
2 szklanki mąki
2 pełne szklanki startej marchewki - ja użyłam 3 duże sztuki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu

masa:

0,5 l soku marchewkowego
1 budyń waniliowy / śmietankowy
kostka masła 200 g

dekoracja:

100 g masła
2 łyżki mleka
2 łyżeczki kakao
2 łyżki cukru

kolorowa posypka

Sposób przygotowania przepisu:

MARCHEWKOWY Babo - Wieniec

  • 1. Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
    Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy startą marchewkę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą 1 godz.w temp. 180 stopni. - pieczemy do suchego patyczka.
  • 2. Do małego garnuszka wlewamy sok i zostawiamy pół szklanki by rozmieszać w nim budyń. Gdy sok zaczyna się gotować to wlewamy rozmieszamy budyń w soku i chwilkę gotujemy ciągle mieszając. Kolejno dodajemy do gorącego budyniu kostkę masła i mieszamy aż do roztopienia się masła i połączenia z budyniem. Zakrywamy folią spożywczą by nie zrobił się kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Przestygnięte ciasto przekrawamy na pół i przekładamy gotową masą. Kładziemy wierzch ciasta lekko dociskając i wkładamy do lodówki. Między czasie przygotowujemy polewę.
  • 4. Masło z mlekiem, cukrem i kakao rozpuszczamy ciągle mieszając do połączenia się składników. Zdejmujemy z ognia i mieszamy by polewa zgęstniała i polewamy nią wierzch ciasta a następnie posypujemy kolorową posypką.

Porady

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaCiastocynamonDeserbudyńWielkanocmarchewkiświętababkakakaosokciasto_marchewkowewieniecciasto_wielkanocnebabka_wielkanocnamasa_budyniowapolewa_kakaowapuszyste_ciastobabka_marchewkowasok_kubuśWieniec_marchewkowysok_marchewkowymasa_marchewkowamasa_budyniowa_z_sokuwypieki_wielkanocne

Komentarze

Podobne przepisy

image-0odpor3

Dodane przez: paolineczka

Wieniec Bananowo-kokosowy

Pyszne i wilgotne ciasto. Jest...

wieniec drożdżowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Puszysty wieniec drożdżowy

Niesamowicie puszyste drożdżowe...

Ciasto marchewkowe

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto marchewkowe

Wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe...

Wieniec bezowy z żurawiną i pomarańczami

Dodane przez: joanna30

Wieniec bezowy z żurawiną i pomarańczami

Przepiękna i smakowita ozdoba świątecznego...

Ciasto marchewkowe z polewą marchewkową

Dodane przez: mzka

Ciasto marchewkowe z polewą marchewkową

Inna wersja ciasta marchewkowego.

ciasto marchewkowe

Dodane przez: martula85

Ciasto marchewkowe z marchewkowym kremem

Ciasto marchewkowe to jedno z z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE