MARCHEWKOWY Babo - Wieniec

  • wyświetlono: 171 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

To pyszne i puszyste ciasto marchewkowe przełożone masą budyniową na bazie soku marchwiowego, polane kakaową polewą i udekorowany kolorową posypką. Zaskakuje swym wyglądem jak i przepysznym smakiem.

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 12 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

forma tortowa z kominem 28 cm
tłuszcz do posmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy

ciasto:

4 duże jajka
ok. 1 szklanki cukru kryształu
ok. 1 szklanki oleju
2 szklanki mąki
2 pełne szklanki startej marchewki - ja użyłam 3 duże sztuki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu

masa:

0,5 l soku marchewkowego
1 budyń waniliowy / śmietankowy
kostka masła 200 g

dekoracja:

100 g masła
2 łyżki mleka
2 łyżeczki kakao
2 łyżki cukru

kolorowa posypka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

MARCHEWKOWY Babo - Wieniec

  • 1. Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
    Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy startą marchewkę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą 1 godz.w temp. 180 stopni. - pieczemy do suchego patyczka.
  • 2. Do małego garnuszka wlewamy sok i zostawiamy pół szklanki by rozmieszać w nim budyń. Gdy sok zaczyna się gotować to wlewamy rozmieszamy budyń w soku i chwilkę gotujemy ciągle mieszając. Kolejno dodajemy do gorącego budyniu kostkę masła i mieszamy aż do roztopienia się masła i połączenia z budyniem. Zakrywamy folią spożywczą by nie zrobił się kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Przestygnięte ciasto przekrawamy na pół i przekładamy gotową masą. Kładziemy wierzch ciasta lekko dociskając i wkładamy do lodówki. Między czasie przygotowujemy polewę.
  • 4. Masło z mlekiem, cukrem i kakao rozpuszczamy ciągle mieszając do połączenia się składników. Zdejmujemy z ognia i mieszamy by polewa zgęstniała i polewamy nią wierzch ciasta a następnie posypujemy kolorową posypką.

Porady

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaCiastocynamonDeserbudyńWielkanocmarchewkiświętababkakakaosokciasto_marchewkowewieniecciasto_wielkanocnebabka_wielkanocnamasa_budyniowapolewa_kakaowapuszyste_ciastobabka_marchewkowasok_kubuśWieniec_marchewkowysok_marchewkowymasa_marchewkowamasa_budyniowa_z_sokuwypieki_wielkanocne
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe z polewą marchewkową

Dodane przez: mzka

Ciasto marchewkowe z polewą marchewkową

Inna wersja ciasta marchewkowego.

Świąteczny wieniec bezowy

Dodane przez: Jaga85

Świąteczny wieniec bezowy

To pyszne ciasto na bożonarodzeniowy...

Marchewkowa straciatella

Dodane przez: Jaga85

Marchewkowa straciatella

Marchew idealnie sprawdza się w...

CIASTO MARCHEWKOWE

Dodane przez: Karioka

CIASTO MARCHEWKOWE

Wilgotne i smaczne ciasto marchewkowe...

Marchewkowa kremówka

Dodane przez: Jaga85

Marchewkowa kremówka

Już dawko miałam ochotę upiec kremówkę....

Czekoladowy wieniec z nutą pomarańczy

Dodane przez: Ewelina Marcin

Czekoladowy wieniec z nutą pomarańczy

Lekki, puszysty czekoladowy wieniec...