kopytka inaczej.... bo marchewkowo ziemniaczane z oprószone serem żółtym w kształcie kółek - maja przyjemny, delikatny smak , pomarańczowy kolor:) -polecam
45 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
300 g ugotowanej marchewki
1 szklanka maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duze jajko
ser żółty starty na tarce -około 2 łyzki po starciu
sól
szczypta pieprzu świeżo zmielonego
masło do podsmażenia kopytek
Marchewkowo ziemniaczane kopytka inaczej z serowym posmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchew zmielić, dodać jajko i obie mąki. Zagnieść gęste ciasto.
Ciasto , najpierw wałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 1 cm. potem wykrajać z ciasta koła- ja użyłam do tego mniejszej literatki.
Okrągłe kopytka gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.Odcedzić.
Podać odsmażane na maśle i posypane serem żółtym i szczyptą pieprzu świeżo zmielonego -smacznego!
Porady
zdjecia sa różnej rozdzielczości , mniejsze i duze
Komentarze