Marchewkowo-truflowe ciasto

0 (0 ocen)

jesienne ciasto z pysznym kremem

Składniki:

  • Ciasto:
    forma o wym 24x34 cm
    3 jajka,
    ½ szkl. cukru,
    1 i 1/3 szkl. mąki,
    1/2 szkl. oleju,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
    1 łyżka kakao,
    1 płaska łyżka cynamonu,
    1 szkl. startej na grubych oczkach marchewki,
    garść suszonej żurawiny,
    ½ szkl. posiekanych orzechów

    Masa truflowa:
    300 ml śmietanki 36 %,
    1 czekolada truflowa

    Dodatkowo:
    gorzka czekolada do posypania

    Poncz:
    1/3 szkl. przegotowanej wody + 1 kieliszek spirytusu

Marchewkowo-truflowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę, olej oraz resztę składników, na samym końcu dodajemy marchew, mieszamy łyżką, wykładamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 30-35 min w 180 stopniach.
  • 2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 5 łyżek śmietany, studzimy.
    Resztę śmietany ubijamy, dodajemy wystudzoną czekoladę. Ciasto nasączamy ponczem, nakładamy krem, posypujemy startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy