Marchewkowo-pomarańczowa zupa krem z parmezanowymi chipsami

  • wyświetlono: 302 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna (u mnie - Wy, jeśli lubicie, możecie zrobić ją łagodniejszą) pikantna zupa marchewkowa z dodatkiem pomarańczy (a jakże, w końcu mamy świąteczny czas), serwowana z niezwykle chrupiącymi chipsami parmezanowymi. Idealna zarówno na święta, Sylwestra czy zabawę karnawałową.

Ewa Mróz
  • 30min

Składniki

Składniki:
• ok. 2,5 litry domowego wywaru warzywnego
• 1,2 kg marchewek
• 1 duża cebula
• 2 ziemniaki
• 2 ząbki czosnku
• ok. 5 cm obranego świeżego imbiru
• sok z 1 pomarańczy
• skórka otarta z połowy pomarańczy + zesty do dekoracji
• olej rzepakowy
• sól
• pieprz
• tabasco- kilka kropel
• gałka muszkatołowa
• 200 g parmezanu ze skórką/ ewentualnie grana padano
• śmietana 18%- kwaśna, gęsta- do podania
• zmielone pistacje do podania

Sposób przygotowania przepisu:

Marchewkowo-pomarańczowa zupa krem z parmezanowymi chipsami

  • zupa marchewkowa1. Parmezan ścieramy na tarce i odkładamy- uwaga, pozostałej skórki nie wyrzucamy.
    Marchewki obieramy, kroimy w półtalarki. Obraną cebulę, ziemniaki i czosnek kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju rzepakowego (jest niezbędny, aby witaminy zawarte w warzywach i owocach zostały przez nasz organizm przyswojone). Na rozgrzany olej wrzucamy marchewkę i chwilę ją przesmażamy- dzięki temu zupa będzie smaczniejsza. W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego, dodajemy ziemniaki, cebulę i czosnek. Smażymy do miękkości. Gotowe warzywa z patelni przekładamy do marchewki. Całość zalewamy ok 1,5 litra wywaru warzywnego. Wrzucamy skórkę, która pozostała nam po starciu parmezanu- bardzo fajnie doprawi zupę.
  • parmezanowe chipsy2. Gotujemy do miękkości. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach imbir i skórkę z połowy pomarańczy. Dodajemy sok z pomarańczy. Całość dobrze blendujemy, dodając jeszcze ok. 1 litra wywaru warzywnego - nim kontrolujemy gęstość kremu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tabasco oraz gałką muszkatołową. Zupę podajemy gorącą z kleksem kwaśnej śmietany, ozdobioną skórką pomarańczową i zwieńczoną zmielonymi pistacjami. Obowiązkowo serwujemy z paremzanowymi chipsami. Aby je zrobić należy rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Na blachę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Starty parmezan formujemy w nieduże krążki- chipsy. Ważne, aby sera była cienka warstwa. Chipsy pieczemy do momentu zezłocenia- czyli w zależności od ich grubości 4-5 minuty. Wychodzą mega chrupiące i stanowią idealny dodatek do pikantnej marchewkowej zupy. Świąteczna zupa gotowa :) . Smaczneg!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyz_roznych_stron_swiataparmezankarnawałzupa kremwalentynkiSylwesterchipsygrana padanokonkurs_fotozupa krem z marchewkizupa z pomarańcząserowe chipsychipsy parmezanowe

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku

Dodane przez: alaaa

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku

Delikatna, kremowa zupa krem z...

image-1ajtmk9

Dodane przez: Nemi-Habibi

Pikantny krem marchewkowo-pomarańczowy

Pikantna, z nutą słodyczy, rozgrzewająca......

Marchewkowo-imbirowa zupa krem

Dodane przez: PolskaGotuje

Marchewkowo-imbirowa zupa krem z komosą ryżową

Pyszna, rozgrzewająca i pożywna...

Zupa krem cebulowo marchewkowa

Dodane przez: AnetaJ

Zupa krem cebulowo marchewkowa

Leciutka zupa krem. Ma gęstą konsystencję...

Zupa krem z selera z chipsami z buraka.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Zupa krem z selera z chipsami z buraka.

Zupkę nalać do talerzy i dorzucić...

Pyszna zupa.

Dodane przez: BABECZKA 35

Marchewkowa zupa-krem z mleczkiem kokosowym

Uwielbiam różne zupy kremy,są bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE