Marchewkowo - orzechowy torcik z owocami i galaretką

  • wyświetlono: 371 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Aromatyczne ciasto marchewkowe, przełożone kremem orzechowym, a z wierzchu słodkie owoce w galaretce. Wszystko tworzy pyszną całość, po prostu bogactwo smaków i aromatów. Serdecznie polecam!

IMG_1607 — kopia
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto marchewkowe: 5 jaj
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1,5 szklanki marchewki startej na małym oczku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu

krem orzechowy:
200 g masła
200 g zmielonych orzechów włoskich
200 g mleka
3-4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 
ponadto: mała kiść winogron bezpestkowych
150 g malin
1-2 nektarynki
2 galaretki krystaliczne

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Marchewkowo - orzechowy torcik z owocami i galaretką

  • 1. Ciasto marchewkowe: jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Na przemian połączyć z  przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i olejem. Dodać startą marchewkę i wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (o śr.22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w 180 st. Wystudzić.
  • 2. Mleko i zmielone orzechy umieścić w garnuszku. Podgrzewać do zagotowania, co jakiś czas mieszając (orzechy powinny wchłonąć całe mleko). Następnie zdjąć z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia.
  • marchewkowo-orzechowy torcik  z owocami3. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Stopniowo, dodawać masę orzechową, wciąż miksując. Po dodaniu całej masy z orzechów wlać ekstrakt i ponownie zmiksować do otrzymania jednolitego, puszystego kremu.
  • 4. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Jedną część posmarować połową kremu orzechowego i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować pozostałym kremem. Nektarynki obrać, usunąć pestkę i pokroić na cząstki, winogrona umyć, maliny oczyścić. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Owoce poukładać na wierzchu ciasta i zalać stężałą galaretką. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz, a najlepiej całą noc. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

na słodkowinogronana urodzinyciasto z owocamiciasto marchewkowesezonowe owocetort z masą orzechową
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta z kremem waniliowym, owocami i galaretką

Dodane przez: Ewelina Marcin

Tarta z kremem waniliowym, owocami i galaretką

Krucha tarta z kremem waniliowym,...

image-1ujgs6f

Dodane przez: wiesiołek

Ciasto Zebra z owocami, galaretką i kremem

Upiekłam zebrę, połowę moje łasuchy...

Torcik z truskawkami i mleczną galaretką

Dodane przez: beciiaaa

Torcik z truskawkami i mleczną galaretką

Pyszny torcik na biszkopcie z dodatkiem...

3 bit z galaretkę i owocami

Dodane przez: Agnieszka Rec

Ciasto 3 bit z galaretką i owocami

Rewelacyjne lekkie i orzeźwiające...

image-0t7dghe

Dodane przez: paulette17

Czekoladowy torcik z owocami

Jest to przepyszny torcik, który...

Ciasto budyniowe z owocami i galaretką (bez pieczenia)

Dodane przez: 2milutka

Ciasto budyniowe z owocami i galaretką (bez...

Rewelacyjne smakowo ciasto w sam...