Marchewkowo - orzechowy torcik z owocami i galaretką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Aromatyczne ciasto marchewkowe, przełożone kremem orzechowym, a z wierzchu słodkie owoce w galaretce. Wszystko tworzy pyszną całość, po prostu bogactwo smaków i aromatów. Serdecznie polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto marchewkowe: 5 jaj
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki oleju
    1,5 szklanki marchewki startej na małym oczku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka cynamonu

    krem orzechowy:
    200 g masła
    200 g zmielonych orzechów włoskich
    200 g mleka
    3-4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
     
    ponadto: mała kiść winogron bezpestkowych
    150 g malin
    1-2 nektarynki
    2 galaretki krystaliczne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Marchewkowo - orzechowy torcik z owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto marchewkowe: jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Na przemian połączyć z  przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i olejem. Dodać startą marchewkę i wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (o śr.22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w 180 st. Wystudzić.
  • 2. Mleko i zmielone orzechy umieścić w garnuszku. Podgrzewać do zagotowania, co jakiś czas mieszając (orzechy powinny wchłonąć całe mleko). Następnie zdjąć z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia.
  • marchewkowo-orzechowy torcik  z owocami 3. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Stopniowo, dodawać masę orzechową, wciąż miksując. Po dodaniu całej masy z orzechów wlać ekstrakt i ponownie zmiksować do otrzymania jednolitego, puszystego kremu.
  • 4. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Jedną część posmarować połową kremu orzechowego i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować pozostałym kremem. Nektarynki obrać, usunąć pestkę i pokroić na cząstki, winogrona umyć, maliny oczyścić. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Owoce poukładać na wierzchu ciasta i zalać stężałą galaretką. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz, a najlepiej całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Winogrona Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować