Lubię gdy na talerzu jest kolorowo, więc zamiast zwykłego fileta przygotowałam go z dodatkiem marchwi. Jej pomarańczowy kolor idealnie ożywi każdy półmisek, a czarne oliwki podkreślą smak potrawy !!!
Składniki:
Składniki:
• 1 duża podwójna pierś z kurczaka,
• 2 marchwie,
• Około 3 łyżki tartego żółtego sera,
• Około 10 czarnych oliwek,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Świeżo mielona sól morska,
• Około 1/3 szklanki bulionu,
• 1 ząbek czosnku,
• Olej do smażenia,
Marchewkowo –oliwkowe roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy i porcjujemy na 4 części. Każdą część rozbijamy i oprószamy przyprawami.
2.Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju i dajemy marchew.
3.Chwilkę smażymy, a następnie podlewamy bulionem. Dusimy, aż stanie się miękka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Następnie dodajemy ser oraz pokrojone oliwki. Całość doprawiamy.
4.Gotowe nadzienie wykładamy na przygotowane, rozbite filety.
5.Zwijamy roladki. Zwinięte smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju ( z obu stron).
Podajemy do ziemniaków, kaszy itp.
Komentarze