Zapraszam na pyszną zupę w kolorach jesieni. Zupa marchewkowo-dyniowa z czerwoną soczewicą świetnie rozgrzewa w chłodne jesienne dni i super smakuje z makaronem Lubella jajeczna. Polecam
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
500 g marchewek
800 g dyni
1 pietruszka
4 łyżki czerwonej soczewicy
3 szkl bulionu
1/2 łyżeczki soli, papryki słodkiej i kurkumy
1/4 łyżeczki curry, imbiru i pieprzu
oraz: makaron Lubella jajeczna
Marchewkowo-dyniowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron Lubella gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odlewamy i odstawiamy. Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy pestki a miąższ kroimy w kosteczkę. Do garnka przelewamy bulion, zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wsypujemy soczewicę oraz marchewkę i dynię. Zagotowujemy i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie przyprawiamy zupę i gotujemy przez 1 minutę. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na krem. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem. Smacznego
Komentarze