Marchewkowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wyjątkowo smaczne i wilgotne ciasto. Inspirowane angielskim ale zrobione po mojemu. Nie mogłam się nim długo nacieszyć bo błyskawicznie znikło ze stolu:) ♥

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
    1 / 2 szklanki cukru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    3 / 4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    1 / 4 łyżeczki gałki muszkatałowej
    1 / 4 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 / 3 szklanki oleju rzepakowego
    2 jaja roztrzepane
    1 / 3 szklanki musli ( posiekane orzechy, chipsy bananowe, ananasy )
    1 / 2 szklanki płatków owsianych
    1 szklanka marchewki starej na średnich oczkach

Marchewkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche sladniki : przesiana mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sode i przyprawy.
  • 2. W drugim naczyniu roztrzepac jaja z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę i musli. Delikatnie wymieszać.
  • 3. Piec w temperaturze 175 st. C przez 40-45 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
  • 4. Smacznego! ★

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy