Marchew i jajko nie tylko pysznie komponuje się smakiem, ale i kolorem. Całość idealnie spaja ser. To wszystko sprawia, że w rezultacie mamy ochotę na dokładkę, więc polecam przygotować większe porcje:)
Składniki:
Składniki podstawowe na 2 porcje:
• 120 g makaronu spaghetti,
• 2 jajka,
• 100 g sera mozzarella z zalewy
Składnik podstawowy dodatkowy:
• 2 marchwie
Składniki robocze:
• 1 łyżka masła,
• Świeżo mielony czarny pieprz,
• Świeżo mielona sól ziołowa,
• 1 ząbek czosnku,
• 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki,
• Papryka do smaku,
• Olej do smażenia
Do podania:
• Natka pietruszki do dekoracji
Marchewkowe spaghetti z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścierając staramy się by uzyskać jak najdłuższe marchewkowe „wiórka”.
2.Na patelni rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy startą marchew. Smażymy ją jednocześnie delikatnie podlewając wodą. W trakcie smażenia dodajemy do niej sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
3.Między czasie makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy.
4.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowany dodajemy do marchwi (odrobinę zostawiamy do dekoracji). Marchewka powinna być al. dente. Całość dokładnie mieszamy by ser się rozpuścił.
5.Następnie dodajemy makaron. Razem podgrzewamy całość.
Przygotowane spaghetti porcjujemy na 2 talerze.
6.Na rozgrzany olej wybijamy jajka. Oprószamy je solą ziołową. Smażymy na półmiękko.
Gotowe jajka wykładamy na makaron. Wierzch delikatnie oprószamy serem (powinien pod wpływem ciepła się rozpuścić). Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy.
Komentarze