Marchewkowe racuszki

0 (0 ocen)

  • 35 min

Drożdżowe racuszki z dodatkiem marchewki, dzięki temu mają piękny złocisty kolor, dodatek pomarańczy sprawia ze zyskują na smaku, idealny pomysł na weekendowe śniadanie.

  • 35 min

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
    300 ml mleka
    15 dag jogurtu naturalnego greckiego
    1 czubata łyżeczka suszonych drożdży
    1 marchewka
    1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
    Szczypta soli
    Duża szczypta cynamonu
    2 łyżki oleju rzepakowego do natłuszczenia patelni

    Dodatki:
    Bita śmietana
    Świeże pomarańcze
    Sos toffi

Marchewkowe racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1y8m4ih 1. Do miski wbijamy jajka, miksujemy z cukrem trzcinowym, następnie dodajemy jogurt nie przerywając miksowania, wlewamy mleko wsypujemy suche drożdże oraz startą na drobnych oczkach surową marchewkę, dodajemy szczyptę soli oraz cynamon, całość mieszamy.
    Odstawiamy na 20 minut.
  • image-12khj2a 2. Patelnię natłuszczamy olejem, wlewamy porcję ciasta i smażymy partiami rumiane racuszki.
    Podajemy ciepłe z bitą śmietaną oraz cząstkami pomarańczy i sosem toffi.
    Do tego obowiązkowo filiżanka dobrej herbaty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy