Marchewkowe placuszki z płatkami kukurydzianymi

5 (197 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo smaczne połączenie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 950 g obranej marchewki
    100 g margaryny
    5 łyżek śmiatany 18%
    1 pęczek szczypiorku
    2 duże jajka
    160 g płatków kukurydzianych
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżka curry
    1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
    1 łyżka soli

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Marchewkowe placuszki z płatkami kukurydzianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mar 1. Marchewkę pokroić na kawałki, ugotować (25 min) w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, gorącą ugnieść z margaryną. Lekko ostudzić, dodać śmietanę i ponownie ugnieść. Wystudzić. Do marchewki wbić jajka, wymieszać. Dodać posiekany szczypiorek, przyprawy płatki i mąkę - wymieszać na jednolitą masę.
  • mar 2. Na patelni rozgrzać olej, smażyć małe placuszki.
  • mar 3. Podawać na ciepło lub zimno. Smakują bardzo dobrze bez dodatków.

Porady

Z podanych składników wychodzą 24 małe placuszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować