Marchewkowe placuszki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tym razem chciałabym Wam pokazać placki ze startej marchewki! Pamiętam, że jako dzieciak objadałam się nimi,, gdy wróciłam do domu z pływalni. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać mój mały sposób na szybki obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • jedna duża marchewka,
    połowa papryki,
    połowa cebuli,
    2 jajka
    3 łyżki mąki
    odrobina natki pietruszki
    (można dodać szynkę lub kiełbasę)
    pieprz, sól
    olej do smażenia

Marchewkowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy!
    Ścieramy marchewkę na grubych oczkach, kroimy bardzo drobno paprykę i cebulę.
    Dodajemy jajka, mąkę, natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku.
  • 2. Dla osób, które wybrały opcję z szynką (kiełbasą), proponuję drobno pokroić. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku! Mieszamy.
    Na rozgrzany na patelni olej kładziemy placuszki, formujemy je jak placki ziemniaczane.
    Smażymy.

Porady

jako dzieciak jadłam je oczywiście z ketchupem! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy