Marchewkowe placuszki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Marchewkę potrafię przyrządzać na sto sposobów. Jednym z nich są takie placuszki.

  • 20 min

Składniki:

  • ● 4 marchewki
    ● jajko
    ● łyżka mleka
    ● łyżeczka cynamonu
    ● łyżeczka cukru
    ● 4 łyżki mąki pszennej
    ● olej do smażenia

Marchewkowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy,
    myjemy i ścieramy
    na tarce o małych
    oczkach. Dodajemy
    jajko i mleko,
    wsypujemy mąkę,
    cukier oraz
    cynamon. Mieszamy.
    Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej
    papki (w razie potrzeby dodajemy
    mleko lub mąkę).
  • 2. Łyżką nakładamy porcje
    ciasta i smażymy na rumiano
    z obu stron na rozgrzanym
    oleju. Osączamy z tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy