Marchewkowe mumie

  • wyświetlono: 219 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

To fajna propozycja podania marchewki najmłodszym. Polecam na przyjęcie dla dzieci, ale nie tylko. Chrupiące ciasto, soczysta marchewka i aromatyczna szynka doskonale ze sobą smakują. Do tego czosnkowy akcent w postaci sosu i mamy pyszną przekąskę.

Jaga85
  • 10 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Składniki podstawowe:
• 10 marchewek (mniej więcej takiego samego kształtu i wielkości),
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Składnik dodatkowy:
• 100 gram szynki szwarcwaldzkiej (10 plasterków)
Dodatkowo:
• 2-3 łyżki zimnej wody,
• Sól czosnkowa do smaku,
• Pieprz do smaku,
• 2 ząbki czosnku,
• Szczypior do dekoracji,
• Jajko do smarowania,
• Majonez do wykonanie oczu,
• Ziarenka czarnuszki do wykonanie źrenic
PRZEPIS WŁAŚCIWY
Mumie:
• 10 marchewek (mniej więcej takiego samego kształtu),
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• 100 gram szynki szwarcwaldzkiej (10 plasterków),
• Jajko do smarowania
• Majonez do wykonania oczu,
• Ziarenka czarnuszki do wykonania źrenic
Sos śmietanowo- czosnkowy:
• 2-3 łyżki zimnej wody,
• Sól czosnkowa do smaku,
• Pieprz do smaku,
• 2 ząbki czosnku,
• 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany ,
• Szczypior do dekoracji sosu

Sposób przygotowania przepisu:

Marchewkowe mumie

  • gotowanie1. MUMIE: Marchewki gotujemy na półmiękko.
  • obieranie2. Ugotowane studzimy i obieramy ze skórki.
  • zawijanie3. Każdą z marchwi zawijamy w plasterek szynki szwarcwaldzkiej.
  • podział ciasta4. Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte za pomocą radełka dzielimy wzdłuż dłuższego boku na pasy o szerokości około 5-8 mm.
  • zawijanie  w ciasto5. Gotowe pasy zawijamy wokół marchwi pozostawiając z jednej strony miejsce na oczy.
  • przed pieczeniem6. Tak uformowane „mumie” przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto dodatkowo smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    „Mumie” wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C do zrumienienia.
    Upieczone wyjmujemy i studzimy. Przestudzonym wykonujemy oczka z majonezu i czarnuszki. Podajemy je w towarzystwie sosu.
  • przygotowanie sosu7. SOS ŚMIETANOWO- CZOSNKOWY:
    Śmietanę łączymy z wodą. Ilość dodanej wody zależy od tego jaką chcemy uzyskać gęstość sosu. Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto francuskiemarchewkaszynka szwarcwaldzkakreatywne_gotowanie15

Komentarze

Podobne przepisy

Trufle marchewkowe z bakaliami

Dodane przez: Monika Och

Trufle marchewkowe z bakaliami

Szybka zdrowa przekąska, w której...

"Marchewki" z ciasta francuskiego

Dodane przez: Ewa_G

"Marchewki" z ciasta francuskiego

Bardzo prosta, aczkolwiek zadziwiająco...

Hot dogi w cieście francuskim

Dodane przez: monika016

Hot dogi w cieście francuskim

Szybka i smaczna wersja hot dogów...

PIZZA CALZONE

Dodane przez: Mariola123

DOMOWA PIZZA CALZONE

Calzone to pizza w formie pieroga,...

Ślimaczki z Ciasta Francuskiego z Pieczarkami.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ślimaczki z Ciasta Francuskiego z Pieczarkami

Szybka i smaczna przekąska nie...

Ptasie gniazdka

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Ptasie gniazdka

Ptasie gniazdka to małe bułeczki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE