Marchewkowe muffiny

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam te muffinki! Nie dość, że są zdrowe to jeszcze ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Posiadając w domu foremki na muffiny w różnych kształtach możecie wyczarować cuda

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    * 2 szklanki mąki
    * 200 ml mleka
    * pół szklanki cukru (trochę mniej, jak ktoś nie lubi słodkiego)
    * 80 ml oleju kokosowego roztopionego
    * 2 duże jajka
    * 3 drobno starte marchewki
    * garść rodzynek (w zależności od upodobań)
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 1 łyżeczka cynamonu
    * garść orzechów/skórka pomarańczowa itp.
    * 1 łyżeczka sody

Marchewkowe muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ubić jajka, olej i cukier. Dodać marchewkę, rodzynki/skórkę pomarańczową/cynamon, w dalszej kolejności mleko. W osobnej misce wymieszać olej wraz z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać. Przełożyć do papilotek do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy