• 2 duże marchwie (2 szklanki startej marchwi )
• 1,5 szklanki mąki
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• pół łyżeczki sody oczyszczonej
• szczypta soli
• 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• 3/4 szklanki oleju roślinnego
• 3 duże jaja
• 1 szklanka cukru (może być brązowy)
• 1 łyżeczka aromatu waniliowego
• owoce żurawiny (suszone)
• skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania przepisu:
Marchewkowe muffinki
1.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W międzyczasie marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do ciasta trzeba odmierzyć 2 szklanki.
Do jednej miski musimy przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami (cynamon, imbir, gałka).
W drugiej, większej, misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, aromat waniliowy. Następnie za pomocą łyżki wymieszać z mąką, która jest w misce pierwszej. Do przygotowanych foremek, na których dnie rozłożone są owoce żurawiny , wlewamy masę marchewkową (3/4 wysokości foremki). Na wierzchu położyć owoce żurawiny lub skórkę pomarańczową.
2.
Muffinki należy piec ok.25 minut w temperaturze 180 stopni. Patyczek po włożeniu nie może być mokry. Wtedy muffinki będą dobre. :)
3.
Gotowe! :)
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze