Marchewkowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealne na wiosnę babeczki marchewkowe w pięknym pomarańczowym kolorze! Inspirowałam się babeczkami, które upiekła niedawno moja współlokatorka :)

  • 40 min

Składniki:

  • • 2 duże marchwie (2 szklanki startej marchwi )
    • 1,5 szklanki mąki
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • pół łyżeczki sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 3/4 szklanki oleju roślinnego
    • 3 duże jaja
    • 1 szklanka cukru (może być brązowy)
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • owoce żurawiny (suszone)
    • skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Marchewkowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1cthvj6 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W międzyczasie marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do ciasta trzeba odmierzyć 2 szklanki.
    Do jednej miski musimy przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami (cynamon, imbir, gałka).
    W drugiej, większej, misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, aromat waniliowy. Następnie za pomocą łyżki wymieszać z mąką, która jest w misce pierwszej. Do przygotowanych foremek, na których dnie rozłożone są owoce żurawiny , wlewamy masę marchewkową (3/4 wysokości foremki). Na wierzchu położyć owoce żurawiny lub skórkę pomarańczową.
  • image-05ciufr 2. Muffinki należy piec ok.25 minut w temperaturze 180 stopni. Patyczek po włożeniu nie może być mokry. Wtedy muffinki będą dobre. :)
  • image-0cljiv1 3. Gotowe! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować