Łatwe w przygotowaniu pachnące cynamonem i skórką pomarańczową marchewkowe babeczki to fajny pomysł na przygotowanie muffinek w odsłonie z nowymi smakami.
Marchewkowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
2.Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku.
3.Jajka lekko ubić mikserem na puch, dodać rozpuszczone masło, marchew i dokładnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wszystko wymieszać szpatułką.
4.Ciasto marchewkowe przełożyć do formy mufinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokość 3/4 foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30-35minut.
5.Lukier
Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny, do konsystencji gładkiego lukru.
6.Wystudzone muffinki posmarować lukrem i posypać skórką pomarańczową.
Komentarze