Marchewkowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Łatwe w przygotowaniu pachnące cynamonem i skórką pomarańczową marchewkowe babeczki to fajny pomysł na przygotowanie muffinek w odsłonie z nowymi smakami.

  • 50 min

Składniki:

  • 130g masła
    250g mąki pszennej
    150g cukru
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    3 łyżeczki cynamonu
    200g marchewki (waga po obraniu)

    Lukier:
    100g cukru pudru
    1 łyżka wody
    2 łyżki soku z cytryny
    100g skórki kandyzowanej pomarańczowej



Marchewkowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fep7u6 1. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • image-1iye5o1 2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku.
  • image-148i0sy 3. Jajka lekko ubić mikserem na puch, dodać rozpuszczone masło, marchew i dokładnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wszystko wymieszać szpatułką.
  • image-0lkrgj8 4. Ciasto marchewkowe przełożyć do formy mufinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokość 3/4 foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30-35minut.
  • 5. Lukier
    Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny, do konsystencji gładkiego lukru.
  • 6. Wystudzone muffinki posmarować lukrem i posypać skórką pomarańczową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy