Marchewkowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Muffinki tak proste w wykonaniu, że pod moim nadzorem zrobiła je moja 5-letnia córka.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
    2 szklanki startej marchewki (drobne oczka),
    2 jajka,
    1/2 szklanki oleju,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1/3 szklanki cukru,
    Garść żurawiny,
    garść rodzynek,
    1/2-1 łyżeczka cynamonu (wg upodobań),
    cukier puder do posypania

Marchewkowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wsypujemy marchewkę 1. Do dużej miski wsypujemy startą marchewkę, dodajemy jaja, olej i cukier. Mieszamy łyżką.
  • mieszamy 2. Dodajemy rodzynki, żurawinę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamon. Mieszamy.
  • wykładamy masę 3. Powstałą masę wykładamy do foremek na muffinki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 160 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Do muffinek można dodać swoje ulubione bakalie np orzechy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy