Marchewkowe muffinki

0 (0 ocen)

To doskonała odmiana na pożywne i zdrowe śniadanie

Składniki:

  • 4 średnie marchewki starte na tarce
    1,5 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszki do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    0,5 łyżeczki soli
    Przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu + 0,5 łyżeczki imbiru + ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej + ¼ łyżeczki kardamonu (Przyprawy można zastąpić 2 łyżeczkami gotowej mieszanki przypraw do piernika)
    ¾ szklanki oleju roślinnego
    3 jajka
    szklanka brązowego cukru (można zastąpić mieszanką ¼ brązowego cukru + ¾ cukru białego)

Marchewkowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy dwie miski.
  • 2. W pierwszej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz przyprawy.
  • 3. W drugiej misce mieszamy za pomocą miksera składniki mokre: olej, jajka, startą marchew oraz dodajemy cukier.
  • 4. Następnie do miski z mieszanką marchwiową wsypujemy mąkę i mieszamy łyżką.
  • 5. Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy około 20 – 25 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu posypujemy muffinki cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy