Marchewkowe lody

4.5 (162 ocen)

Niesamowite jak pyszne mogą być lody na bazie warzyw. Marchwiowe są tego najlepszym przykładem. Myślę, że posmakują ona wszystkim – nie tylko miłośnikom ciasta marchewkowego:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 litry mleka,
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
    • 1 żółtko,
    • 1 jajko,
    • 35 dag marchwi,
    • 4 łyżki cukru kryształu,
    • 0,5 łyżeczki cynamonu,
    • 1 cukier waniliowy,
    • Migdały, cynamon do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Marchewkowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie mleka z marchwią 1. Marchew obieramy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną zalewamy mlekiem i gotujemy do jej miękkości.
  • zmiksowana masa 2. Gdy będzie już miękka całość zdejmujemy z ognia i miksujemy.
  • mieszanie żółtek z cukrem 3. Między czasie jajko, żółtko, cukier oraz cukier waniliowy ubijamy na puszystą masę.
  • doprawianie 4. Masę jajeczną dodajemy do masy marchewkowej. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu około 2 minuty, by masa delikatnie zgęstniała. Dodajemy cynamon. Studzimy.
  • dodawanie składników do ubitej śmietanki 5. Śmietankę 30% ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy kwaśna śmietanę. Chwilkę razem ubijamy. Do ubitej śmietany dokładamy przestudzoną, wcześniej przygotowana masę.
    Całość dokładnie łączymy i przekładamy do zamrażalnika.
    Po około 1 godzinie masę lodową mieszamy. Czynność powtarzamy około 3-4 razy co 0,5-1 godziny.
    Gotowe lody porcjujemy, dekorujemy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować