Marchewkowe kocie oczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane i umyte marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach.
2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Dodać masło i startą marchew.
Całość dokładnie wyrobić i uformować "zgrabną" kulę.
(W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody.)
3.Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego małe kółka.
W połowie z nich wyciąć mniejsze otworki.
4.Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika.
Piec 15-17 minut w 190 stopniach i pozostawić do ostudzenia.
5.Na środku każdego (całego) kółka umieścić odrobinę konfitury/dżemu i przykryć ją/go ciastkiem z dziurką.
Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Komentarze