" Marchewkowe curry z kolorowym ryżem "

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszny marchewkowy gulasz z aromatycznym sosem i kolorowym ryżem.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki:

    - marchew - 600 g
    - cebula - 1 szt
    - olej - 2 łyżki
    - sól - 1 łyżeczka
    - bulion warzywny - 300 ml
    - mąka - 1 łyżeczka
    - śmietana 18% - 50 ml
    - curry - 3 łyżeczki
    - goździk - 1 szt
    - jogurt naturalny - 50 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Gulasz

" marchewkowe curry z kolorowym ryżem " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Marchew obieramy , myjemy , kroimy w cienkie ukośne plastry.

    Cebulę obieramy , drobno kroimy.
    Szklimy na 1 łyżce oleju.

    Dodajemy marchew , krótko smażymy.
    Solimy.

    Wlewamy bulion , przykrywamy , gotujemy ok. 15 minut , aż zmięknie.

    Marchew odcedzamy zachowując bulion!

    Na patelni rozgrzewamy resztę oleju.

    Wsypujemy mąkę i często mieszając przygotowujemy jasną zasmażkę.

    Porcjami wlewamy bulion , mieszamy dokładnie trzepaczką.

    Dodajemy śmietanę , curry i goździk.

    Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut , co jakiś czas mieszając.

    Usuwamy goździk.

    Sos mieszamy z jogurtem.

    Dodajemy marchewkę i jeszcze chwilę podgrzewamy.

    Podajemy np. z ryżem ( wymieszanym z garstką namoczonych rodzynek i posiekaną pietruszką ).

    Pycha!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować