Marchewkowe Ciasto Z Lukrem Pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Przepyszne, bardzo wilgotne ciasto marchewkowe które zachowa świeżość nawet do 4 dnia, a zwieńczone pysznym pomarańczowym lukrem, zachęcam do upieczenia :)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 21 x 21 cm
    3 jajka kl M
    0,5 szkl cukru
    1 i 1/4 szkl mąki
    1 czubata szklanka startej marchewki na średnich oczkach
    120 ml oleju
    1 płaska łyżeczka sody
    skórka starta z 1/2 pomarańczy wcześniej umytej i wyparzonej
    lukier pomarańczowy:
    około 3 łyżki soku z pomarańczy
    odrobina startej skórki
    cukier puder tyle aby lukier był gęsty ale lejący

Marchewkowe ciasto z lukrem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto w temperaturze pokojowej !


    1. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z sodą, startą marchew oraz skórkę pomarańczową. Podczas mieszania dodajemy także olej.
    2. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia.
    Ciasto pieczemy w 190 stop. przez około 45 minut. Drewniany patyczek wbity w ciasto musi być suchy !
    Następnie studzimy ciasto.
    3. Wystudzone ciasto polewamy utartym wcześniej lukrem pomarańczowym. Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy