Przepyszne, bardzo wilgotne ciasto marchewkowe które zachowa świeżość nawet do 4 dnia, a zwieńczone pysznym pomarańczowym lukrem, zachęcam do upieczenia :)
1 godz. 10 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na blaszkę 21 x 21 cm
3 jajka kl M
0,5 szkl cukru
1 i 1/4 szkl mąki
1 czubata szklanka startej marchewki na średnich oczkach
120 ml oleju
1 płaska łyżeczka sody
skórka starta z 1/2 pomarańczy wcześniej umytej i wyparzonej
lukier pomarańczowy:
około 3 łyżki soku z pomarańczy
odrobina startej skórki
cukier puder tyle aby lukier był gęsty ale lejący
Marchewkowe ciasto z lukrem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto w temperaturze pokojowej !
1. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z sodą, startą marchew oraz skórkę pomarańczową. Podczas mieszania dodajemy także olej.
2. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 190 stop. przez około 45 minut. Drewniany patyczek wbity w ciasto musi być suchy !
Następnie studzimy ciasto.
3. Wystudzone ciasto polewamy utartym wcześniej lukrem pomarańczowym. Smacznego !
Komentarze