Marchewkowe ciasto

0 (0 ocen)

  • 60 min

Proste, soczyste ciasto na jesienne popołudnia

  • 60 min

Składniki:

  • - 1,5 szkl. mąki pszennej
    - 3 marchewki
    - 1 szkl. cukru
    - 3/4 szkl. oleju
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 2 łyżki cukru waniliowego
    - 3 jajka
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - opcjonalnie: orzechy i czekolada

Marchewkowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą. Cukier i cukier waniliowy utrzeć z jajkami. Połączyć z marchewką i mąką, dodać olej, wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 40 min. w 180 st.

Porady

Dodatetek orzechów podkreśli aromatyczność ciasta. Polewę zrobiłam z rozpuszczenia tabliczki czekolady z odrobiną masła i mleka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy