Marchewkowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 50 min

z włoskiego kursu gotowania- coś pysznego na przekąskę

  • 50 min

Składniki:

  • 250 gram marchewek
    3 jajka
    100 gram mąki migdałowej ( ew. zwykła biała)
    100 gram soku z świeżych pomarańczy
    80 gram oleju
    200 gram cukru pudru
    aromat waniliowy
    200 gram mąki białej typu 00
    7/8 gram proszku do pieczenia
    starta skórka z jednej pomarańczy
    szczypta soli

Marchewkowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać marchew, zetrzeć na drobnej tarce, a następnie wymieszać mikserem z olejem, sokiem pomarańczowym. W misce ubić pianę z białek ze szczyptą soli, dołożyć żółtka, cukier, skórkę z pomarańczy i aromat waniliowy. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy startą marchew a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę rozlewamy do foremek i pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni.

Porady

Bułeczki są pyszne bez dodatków- ale również wspaniale komponują sie z dżemem brzoskwiniowym, delikatnym białym serkiem itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy