Marchewkowe babeczki z biedroneczkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zrobiłam je dla mojej córeczki i jej przedszkolnych przyjaciół, ponieważ chodzą do grupy Biedronek :)

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 4 jaja
    - 1 i 1/3 szkl. oleju
    - 3/4 szkl. cukru
    - 2 szkl. startej marchewki
    - 2 szkl. mąki
    - łyżeczka sody oczyszczonej
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - łyżeczka cynamonu
    - bakalie
    - szczypta soli

    Polewa:
    - 1,5 tabliczki białej czekolady
    - łyżka margaryny
    - zielony barwnik spożywczy

    Biedroneczki z mojego przepisu:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/cukrowe-biedroneczki-1

Marchewkowe babeczki z biedroneczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą i dalej miksujemy. Do masy dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę, sól, przyprawy oraz bakalie (ja przeważnie daję rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele, słonecznik łuskany i pestki dyni) i chwileczkę miksujemy, nie musi być bardzo dokładnie.
  • Babeczki po upieczeniu. 2. Gotową masę przekładamy do natłuszczonych silikonowych foremek na muffiny do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy ok 35 min w temp. 180 stopni.
  • image-24063ly 3. Podczas stygnięcia babeczek, przygotowujemy polewę: margarynę i czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Po ujednoliceniu masy, dodajemy barwnik i mieszamy do uzyskania odpowiedniego odcienia zieleni.
  • Efekt końcowy :) 4. Wystudzone babeczki polewamy polewą i układamy na nich po jednej biedroneczce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy