Marchewkowa szarlotka

0 (0 ocen)

Szarlotka na marchewkowym kruchym cieście. Wyszła naprawdę pyszna, polecam :)

Składniki:


  • 250 g mąki
    150 g masła
    180 g drobno startej marchewki
    jajko
    40 g brązowego cukru
    3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
    4 łyżki soku z pomarańczy
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    2 kg jabłek antonówka lub szara reneta
    łyżka cynamonu

Marchewkowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

    Mieszamy z cukrem i siekamy z masłem i jajkiem.

    Dodajemy startą marchewkę, skórkę kandyzowaną i sok z pomarańczy i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto.

    Dzielimy je na 2 części i wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
  • Marchewkowa szarlotka 2. Schłodzone rozwałkujemy i jedną częścią wykładamy formę (użyłam formę o średnicy ok. 30 cm).

    Na ciasto ścieramy obrane jabłka i posypujemy je cynamonem.

    Przykrywamy drugą warstwą rozwałkowanego ciasta.

    Możemy powycinać w nim wzorki bądź ułożyć paseczki.

    Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

    Podajemy posypane cukrem pudrem.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy