Marchewkowa babka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Błyskawiczna w przygotowaniu babka z wykorzystaniem marchewki. W smaku jest nie wyczuwalna, nadała pięknego pomarańczowego koloru.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 marchewek (ok. 270 g)
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 ¼ szklanki cukru
    4 jajka
    Kilka kropel aromatu pomarańczowego
    ¾ szklanki oleju
    1 szklanka cukru pudru
    Kilka łyżek ciepłej wody
    Owoce kandyzowane do dekoracji

Marchewkowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy i bledndujemy na gładkie puree. Do misy miksera wbijamy jajka. Zaczynamy miksować i dodajemy cukier, marchewkę i aromat pomarańczowy. Miksujemy na puch, wlewamy olej i ponownie miksujemy kilka minut. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Wsypujemy do masy i mieszamy szpatułką. Gładką masę przelewamy do foremki na babkę (pojemność 2 - 2,5 litra). Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 45-50 minut. Babkę sprawdzamy suchym patyczkiem. Studzimy w formie. Odwracamy i lukrujemy. Wierzch możemy udekorować kandyzowanymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy