Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną

  • wyświetlono: 524 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dziś idealna propozycja na Wielkanocne śniadanie i nie tylko! Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną nie tylko cieszą oko ale i podniebienie. Pyszne kruche ciasto napełnione delikatną pastą jajeczną. Do przygotowanie marchewek możecie użyć również gotowego ciasta francuskiego

Kuchnia Marty
  • 80min

Składniki

Składniki na ciasto:
◦170 g masła
◦170 g kwaśniej śmietany
◦335 g mąki tortowej
◦1 szczypta soli
◦1 łyżeczka kurkumy

Dodatkowo:
◦1 białko do posmarowania ciasta

Składniki na pastę jajeczną:
◦3 jajka ugotowane na twarda
◦3 łyżki tartego parmezanu
◦3 łyżki posiekanego szczypiorku
◦1 łyżka majonezu
◦½ łyżeczki musztardy sarepskiej
◦½ łyżeczki chrzanu
◦pieprz
◦opcjonalnie sól

Sposób przygotowania przepisu:

Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną

  • Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną1. Przygotowanie ciasta:
    W misce mieszamy mąkę, sól, kurkumę, śmietanę i masło. Zagniatamy elastyczne ciasto. Owijamy je w folię i chowamy na 30 minut do lodówki. Jak ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na cienki placek na lekko posypanym mąką blacie.
    Ciasto tniemy w paski o szerokości ok. 2 cm. Paski składamy na pół i wałkujemy w ruloniki. Ruloniki smarujemy białkiem. Jeden koniec przyklejamy do końca rożka posmarowanego masłem (foremki do pieczenia rurek) i owijamy wokół rożka. Odstawiamy na bok. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut. Jeszcze ciepłe rurki/marchewki zdejmujemy z foremek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Zamiast kruchego ciasta możemy użyć ciasto francuskie. Przed pieczeniem ciasto francuskie należy posmarować roztrzepanym jajkiem.


  • Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną2. Przygotowanie pasty jajecznej:
    Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobna kostkę. Dodajemy szczypiorek drobno posiekany, parmezan, majonez, chrzan i musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Mieszamy aż składniki się połączą.

    Pastę jajeczną przekładamy do szprycy bez końcówki i napełniamy nią wystudzone marchewki. Dekorujemy gałązkami natki pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilsezonowe_przysmakiprzystawkapasta jajecznaWielkanocmarchewkiMarchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajecznąmarchewki z kruchego ciasta

Komentarze

Podobne przepisy

grzanki z pastą jajeczną

Dodane przez: an_na1

grzanki z pastą jajeczną

Mimo że brzmi banalnie, smakuje...

Babeczki z pastą jajeczną i szynką

Dodane przez: bogusia82

Babeczki z pastą jajeczną i szynką

Bardzo lubię pastę jajeczną z szynką....

image-15ecwc0

Dodane przez: Kasia_S

Francuskie babeczki z pastą jajeczną

bardzo smaczne, na jeden kęs, idealne...

Wiosenne tortille z pastą jajeczną

Dodane przez: joanna30

Wiosenne tortille z pastą jajeczną

Smaczna i efektowna wiosenna przekąska....

Roladki

Dodane przez: PolskaGotuje

Roladki z sera i kiełbasy nadziewane pastą...

Świetne i na przyjęcie dla dorosłych,...

Ogórki nadziewane pastą z makreli

Dodane przez: Gregorhspeed

Ogórki nadziewane pastą z makreli

Smaczna przystawka

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE