Marchewka zasmażana z groszkiem i kalarepką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pyszny dodatek do drugiego dania, najlepiej smakuje właśnie wiosną kiedy warzywka są młode i aromatyczne :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4-5 młodych marchewek
    1 kalarepka
    pół szklanki zielonego groszku, może być również mrożony
    1,5 łyżki masła na zasmażkę + łyżka mąki
    sól i pierz do smaku

Marchewka zasmażana z groszkiem i kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki tylko umyć, kalarepkę obrać, jedno i drugie pokroić w kostkę, dodać groszek, wlać kilka łyżek wody, leciutko posolić i dusić aż warzywka zmiękną.
    Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, dodać do warzyw, wymieszać, doprawić do smaku.

Porady

do takiej potrawki można dodać posiekany koperek, lub natkę pietruszki, a zamiast zasmażki można dusić na śmietance 30%, wtedy potrawa się sama zagęści.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy