Marchewka z jabłkiem i pomarańczą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

szybka i lekka surówka

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 większe marchewki
    1 czerwone jabłko
    1 pomarańcza
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka sezamu

    SOS

    3 łyżki oleju
    sok z 1 cytryny
    2 łyżki soku z pomarańczy
    sól do smaku
    pieprz do smaku

Marchewka z jabłkiem i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Marchewki obrać. Pociąć na długie plastry obierakiem do warzyw. Następnie nożem, plastry pociąć na długie paski przypominające spaghetti. Jabłko opłukać. Razem ze skórką pociąć na jak najdłuższe zapałki. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki i obrać z błonek. Podzielić na mniejsze kawałki. Sezam uprażyć na suchej patelni. Miskę natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku. Włożyć na to marchew, jabłko oraz kawałki pomarańczy. Wszystko polać przygotowanym wcześniej sosem i przemieszać. Na wierzchu posypać sezamem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy