Marchewka w panierce przyprawionej musztardą i kminkiem. Świetny dodatek do obiadu. Może stanowić również samodzielne danie wegetariańskie, jak również przystawkę.
Składniki:
4 duże obrane i ugotowane na półtwardo marchewki (łącznie 800g)
2 jajka
3 łyżki musztardy stołowej
1 łyżka octu
2 łyżki wody
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
kminek cały (ilość wg uznania)
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Marchewka w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę przekroić na pół (jeśli jest dłuższa - na 3 części), a następnie pokroić na plastry grubości około 0,5 cm. W misce wymieszać jajka, musztardę, ocet i wodę - przyprawić solą i pieprzem. W osobnej misce wymieszać bułkę tartą z kminkiem.
2.Plastry marchewki obtoczyć w mieszance jajek i musztardy, następnie w bułce z kminkiem i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło lub na zimno jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
Komentarze